Поблагодарить автора блога

Дети в автомобиле в Словении

О правилах перевозки и езды детей на велосипеде я уже писала здесь. Теперь расскажу об автомобильных перевозках.

Правила перевозки детей в автомобиле определены в законе Zakon o pravilih cestnega prometa (Ur.l. 2016), а именно в 88 параграфе:
«(14) Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, otroci starejši od treh let in manjši od 150 cm pa se smejo prevažati le na sedežih, ki niso prednji sedeži. Otrok ni dovoljeno prevažati v nazaj obrnjenem zadrževalnem sistemu v sedežu za potnike, zaščitenem s prednjo zračno blazino, razen če je zračna blazina deaktivirana mehanično.»
Там же указан и размер штрафа:
«(17) Z globo 120 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena».

Что же всё это значит в переводе на понятный русский язык?
  1. Дети до трех лет перевозятся только в автокреслах, соответствующих их весу. Перевозить детей младше трех лет без автокресла запрещено.
  2. Автокресло в положении «лицом назад» можно устанавливать только на те сидения, где нет передней подушки безопасности либо эта подушка отключена вручную.
  3. Детям ниже 150 см нельзя ездить на передних сидениях без автокресла, соответствующего их весу.
  4. Дети ниже 150 см могут ездить без автокресла на задних сиденьях.
  5. В автокресле, соответствующем весу ребенка, дети ниже 150 см могут ездить на любом сидении, в том числе и на переднем.
  6. Дети выше 150 см в автокресле не нуждаются и могут ездить на любом сидении.
  7. За несоблюдение этих правил штраф 120 евро.
Многих вводят в заблуждение новые стандарты автокресел, особенно это касается бустеров без спинки. Эти стандарты предназначены для производителей автокресел, которые разрешено продавать. Нет запрета на использование уже купленных автокресел, произведенных по предыдущим стандартам.
Для нас, родителей, в законе ничего не поменялось с введением новых стандартов. Мы, как и прежде, должны подбирать сертифицированное автокресло в соответствии с весом (а по новым стандартам и ростом) ребенка и использовать его (автокресло) согласно инструкции производителя. То же касается и устройств, встроенных в сидения автомобиля, их также используем в соответствии с инструкцией.

Вот официальный ответ словенской полиции, полученный в апреле 2018 года:
«Spoštovani, posredujemo odgovor Agencije RS za varnost prometa:
Glede vašega vprašanja želimo razjasniti nekatere zadeve. Zakon o pravilih cestnega prometa govori o tem, da morajo biti otroci med vožnjo ustrezno zaščiteni v otroškem varnostnem sedežu, in sicer do višine 150 cm. V našem zakonu posebej niso specificirani posamezni dovoljeni standardi sedežev, po
katerih so testirani.
Skladno z evropsko direktivo o otroških varnostnih sedežih so sedaj veljavni za sedeže na evropskem trgu trije standardi, in sicer ECE 44/03, ECE 44/04 ter novejši (za katerega pravite, da je bil "spremenjen") ECE R129 i-size. To ni zakonski predpis, ampak standard po katerem se morajo otroški sedeži testirati, da so lahko na evropskem tržišču dovoljeni. Vsak sedež, da je ustrezen, mora tako imeti oranžno nalepko, kjer je opredeljen standard, po katerem je testiran, in sedaj so lahko v uporabi sedeži vseh treh navedenih standardov, primerni glede na težo in višino otroka.
Za konkreten sedež, ki je na sliki (была отправлена фотография встроенного в сидение устройства), gre za vgrajen sedež v sam avtomobil, in mora biti navedeno s strani proizvajalca, za kakšen standard gre in kdo (značilnosti otroka) ga lahko uporablja. Namreč, gre za modelne rešitve posameznih proizvajalcev, zato predlagamo, da se za konkretna navodila obrnete na proizvajalca oz. njegovega zastopnika v Sloveniji, ki bi vam moral nuditi vse informacije (iz slike ni razvidno, za kakšne model avtomobila gre). Vsekakor se da iz slike sklepati, da gre za otroški sedež z naslonjalom za glavo in hrbet in bi tako lahko bil primeren za vožnjo otroka skladno z našo zakonodajo.
Več informacij pa najdete tudi na spletni strani: https://www.avp-rs.si/informacija-glede-uporabe-otroskih-varnostnih-sedezev-in-novega-standarda-ece-r129/»

Полезная статья? Поддержи проект, чтобы было еще больше нужной информации!